Dak boven je hoofd


Het zal je maar gebeuren: opeens krijg je te horen dat de eigenaar van de grond waarop jouw bamboehuisje staat zijn grond terugeist en betekent dit dat je voor een bepaalde datum weg moet. Wat dan? Waarheen?


foto: voorbeeld van een van de bamboe noodhuisjes.

Na de tsunami die Pangandaran op 17 juli 2006 trof heeft Oxfam Novib een aantal nood "woningen" neergezet gemaakt van bamboe. Helaas is niet gekeken naar wie de rechtmatige eigenaren van de grond waren. Nu de psychologische grens van 10 jaar is verstreken lijkt het wel of rechtmatige eigenaren stuk voor stuk hun grond gaan terugeisen met het doel om er zelf op te bouwen of om de grond te verkopen aan projectontwikkelaars. Dit betekent voor de mensen die er al die tijd gewoond hebben dat ze hun bamboe huisje moeten verlaten, afbreken en een ander onderkomen moeten zoeken. Het district Pangandaran is een arme regio en van oudsher een vissersgemeenschap. Er is weinig werkgelegenheid. Deze mensen zijn niet in de positie om zomaar een ander huisje te huren of kopen wat betekent dat ze vaak helemaal wegmoeten naar een plek ver van Pangandaran vandaan. Dit kan grote gevolgen hebben voor henzelf maar ook voor hun kinderen. Als stichting hebben we een sponsor een kind project, waar we inmiddels 46 kinderen hebben gekoppeld aan een sponsor. We proberen de kinderen ALTIJD eerst in de thuissituatie te helpen maar moeten uiteraard het proces wel kunnen monitoren. Vandaar dit project.


Project bouw 5 woonhuizen in Kampong Bulak Laut:

In kampong Bulak Laut echter, vlakbij onze Rumah Bina Budi en kleuterschool TK Meraih Bintang hebben we als stichting een stuk grond in eigendom. Hierop willen we 5 eenvoudige stenen bungalow style huisjes bouwen met een familiekamer, keuken, badkamer (kamar mandi) en 2 slaapkamers. In verband met de stevigheid van de constructie/fundering en de veiligheid in dit aardbeving gevoelige gebied in overleg met de architect en aannemer toch besloten om te kiezen voor deze stijl in plaats van er nog een verdieping bovenop te plaatsen. De bouwkosten blijven gelijk omdat we ervoor gekozen hebben om kwalitatief betere en duurzamere materialen te gebruiken.


  

Nodig voor dit project: € 37.500

Voor dit project zoeken we momenteel naar sponsors!
DotNetNuke bouw en webdesign door Pakweg